Kluski leniwe z masłem czosnkowo-natkowym

06:10

S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)

- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu 

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego żółtko, sól i obie mąki oraz ubite białko, zagniatamy ciasto. jeśli jest zbyt mokre możemy podsypać je jeszcze odrobiną mąki, ale trzeba uważać, żeby nie wyszło za twarde. z ciasta formujemy wałek i kroimy go na ukośne kluski. gotujemy w osolonym wrzątku aż do wypłynięcia. na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, sól i pieprz. leniwe wykładamy na talerz, polewamy masełkiem, dekorujemy świeżą natką, konsumujemy :)

podobne posty

0 komentarze