Zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym
04:45
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- pół bagietki
- łyżka masła
- kilka pieczarek
- łyżka oleju
- garść startego żółtego sera
- łyżeczka Vegety
- ketchup
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Pieczarki kroimy
na kawałki, dusimy na odrobinie oleju. Ser żółty ścieramy na grubej tarce
(ilość zależy od upodobań, ja ostatnio przesadziłam z serem w innych grzankach,
więc dziś postanowiłam trochę się opamiętać ;)), dodajemy do niego pieczarki i
doprawiamy łyżeczką Vegety. Przekrojoną na pół bagietkę smarujemy masłem,
wykładamy na nią mieszankę pieczarkowo-serową lekko ugniatając (żeby nie
odpadało i więcej się zmieściło ;). Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180
stopni (lub na suchej patelni pod przykryciem), tak długo aż ser się roztopi, a
bułka będzie chrupiąca. Konsumujemy z ketchupem (najlepiej Krzepki Radek albo
Słodka Ania) :)
To dla mnie jeden
z najwyraźniej zapamiętanych smaków dzieciństwa :)
3 komentarze
Najlepsze właśnie są takie domowe zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się :)
OdpowiedzUsuńOj tak te domowe są najlepsze
OdpowiedzUsuń