Zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym

04:45

S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)

- pół bagietki
- łyżka masła
- kilka pieczarek
- łyżka oleju
- garść startego żółtego sera
- łyżeczka Vegety
- ketchup

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Pieczarki kroimy na kawałki, dusimy na odrobinie oleju. Ser żółty ścieramy na grubej tarce (ilość zależy od upodobań, ja ostatnio przesadziłam z serem w innych grzankach, więc dziś postanowiłam trochę się opamiętać ;)), dodajemy do niego pieczarki i doprawiamy łyżeczką Vegety. Przekrojoną na pół bagietkę smarujemy masłem, wykładamy na nią mieszankę pieczarkowo-serową lekko ugniatając (żeby nie odpadało i więcej się zmieściło ;). Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (lub na suchej patelni pod przykryciem), tak długo aż ser się roztopi, a bułka będzie chrupiąca. Konsumujemy z ketchupem (najlepiej Krzepki Radek albo Słodka Ania) :)
To dla mnie jeden z najwyraźniej zapamiętanych smaków dzieciństwa :)
Smaki dzieciństwaSmaki dzieciństwa

podobne posty

3 komentarze