Kotlety z cieciorki z płatkami owsianymi

05:49

S k ł a d n i k i: (na 8 kotletów – dla 3-4 osób)

- 2 szklanki ugotowanej cieciorki
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 3-4 łyżki mąki razowej
- pół pęczka kolendry
- sól, pieprz, płatki chili
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Cieciorkę miksujemy z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Następnie dodajemy kolendrę, płatki owsiane i 3 łyżki mąki, mieszamy ewentualnie dodając mąkę do uzyskania pożądanej konsystencji, czyli takiej, która gwarantuje nam pozostanie kotleta w stanie nienaruszonym na patelni. Formujemy kotlety rękami umoczonymi w zimnej wodzie, obtaczamy je w mące i smażymy z dwóch stron na oliwie do uzyskania złotego koloru. podajemy np z sałatką ze szpinaku, pomidorów i czerwonej cebuli (http://gochagotuje.blogspot.com/2014/06/saatka-ze-szpinaku-pomidorow-i.html). Obiad gotowy :)

podobne posty

0 komentarze