Kotlety z cieciorki z płatkami owsianymi
05:49
S k ł a d n i k i:
(na 8 kotletów – dla 3-4 osób)
- 2 szklanki
ugotowanej cieciorki
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2/3 szklanki
płatków owsianych
- 3-4 łyżki mąki
razowej
- pół pęczka kolendry
- sól, pieprz,
płatki chili
- 3-4 łyżki oliwy
z oliwek
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Cieciorkę miksujemy
z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Następnie
dodajemy kolendrę, płatki owsiane i 3 łyżki mąki, mieszamy ewentualnie dodając
mąkę do uzyskania pożądanej konsystencji, czyli takiej, która gwarantuje nam
pozostanie kotleta w stanie nienaruszonym na patelni. Formujemy kotlety rękami
umoczonymi w zimnej wodzie, obtaczamy je w mące i smażymy z dwóch stron na
oliwie do uzyskania złotego koloru. podajemy np z sałatką ze szpinaku, pomidorów i czerwonej cebuli (http://gochagotuje.blogspot.com/2014/06/saatka-ze-szpinaku-pomidorow-i.html). Obiad gotowy :)
0 komentarze