Kashi, czyli sushi z kaszy jęczmiennej

06:18

S K Ł A D N I K I: (dla 1 osoby)

- 3 płaty nori
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 4 paluszki surimi
- duża garść roszponki
- 0,5 cykorii
- 0,5 awokado
- 1 łyżka chrzanu wasabi
- 2 łyżki białego sezamu
- 2-3 łyżki sosu sojowego

S P O S Ó B   P R Z Y G O T O W A N I A:

Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie tak, aby była nieco kleista, studzimy ją i bierzemy się do pracy ;)  Surimi przekrawamy na pół, awokado kroimy na kawałki, cykorię w paski. Układamy płat nori, rozkładamy na nim dużą łyżkę kaszy jęczmiennej, smarujemy chrzanem wasabi wzdłuż całego płata (uważajcie z ilością, bo mi wyszło nieco za ostre). Kładziemy kolejne składniki: surimi, awokado, cykorię, kilka liści roszponki, posypujemy sezamem, zawijamy mocząc końcówkę wodą. Z tej ilości składników wychodzą 3 rolki. Kroimy na kawałki, posypujemy sezamem, konsumujemy maczając w sosie sojowym.

podobne posty

2 komentarze

  1. Już od dawna myślę o przygotowaniu kashi więc chętnie skorzystam z przepisu. Wyglądają naprawdę smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują tak, jak wyglądają, a więc zachęcam do skorzystania z przepisu ;)

      Usuń