Ciasto francuskie z cukinią i serem typu rokpol

05:14

S k ł a d n i k i: (dla 2 osób) 

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cukinia
- 100 g sera typu rokpol
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

z ciasta francuskiego odcinamy paski i układamy na brzegach tworząc ramkę, nakłuwamy widelcem. piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy samo ciasto 7 minut. w tym czasie kroimy cukinię na cieniutkie plasterki, ja zrobiłam to za pomocą tarki, doprawiamy szczyptą soli i delikatnie mieszamy. wyjmujemy ciasto i układamy na nim cukinię, posypujemy pokruszonym serem typu rokpol i świeżo mielonym pieprzem, wkładamy do piekarnika na kolejne 7 minut.
ciasto francuskie jest bardzo wrażliwe na temperaturę, więc trzeba uważać i cały czas obserwować jego kolor.

podobne posty

0 komentarze