Zupa tajska z krewetkami i mlekiem kokosowym
11:42
S k
ł a d n i k i: (dla 1 osoby)
- kawałek pasty Tom Yum
- kawałek pasty Tom Yum
- kawałek
zielonej pasty curry
- 2 łyżki mleka
kokosowego
- szczypta imbiru
w proszku
- 2 łyżki sosu
sojowego
- 1 kawałek trawy
cytrynowej
- 6-7 krewetek
- 1 gniazdko
makaronu jajecznego Cuon (lub innego)
- garść kiełków
fasoli mung
- kilka gałązek kolendry
- kilka
plasterków chili
- 0,5 limonki
- szczypta
kurkumy (opcjonalnie)
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Zagotowujemy dwie
szklanki wody, dokładamy po kawałku jednej i drugiej pasty (wielkości mniej
więcej 1 cm kwadratowego ;)) i rozkrojoną na pół lub zmiażdżoną trawę
cytrynową, doprawiamy sosem sojowym. Do tak przygotowanego bulionu wkładamy
krewetki i gotujemy 2-3 minutki, wyławiamy. Wyjmujemy trawę cytrynową, dodajemy
mleko kokosowe. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy żeby
napęczniał.
Na talerzu
układamy makaron, kiełki, krewetki, kilka plasterków chilli, posiekaną
kolendrę, zalewamy bulionem, konsumujemy.
Ja dodałam
jeszcze szczyptę kurkumy, aby uzyskać ładny kolor ;)
0 komentarze