Zupa tajska z krewetkami i mlekiem kokosowym

11:42

 S k ł a d n i k i: (dla 1 osoby)

- kawałek pasty Tom Yum
- kawałek zielonej pasty curry
- 2 łyżki mleka kokosowego
- szczypta imbiru w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 kawałek trawy cytrynowej
- 6-7 krewetek
- 1 gniazdko makaronu jajecznego Cuon (lub innego)
- garść kiełków fasoli mung
- kilka gałązek kolendry
- kilka plasterków chili
- 0,5 limonki
- szczypta kurkumy (opcjonalnie)

S p o s ó b   p r z y g o t o w a n i a:

Zagotowujemy dwie szklanki wody, dokładamy po kawałku jednej i drugiej pasty (wielkości mniej więcej 1 cm kwadratowego ;)) i rozkrojoną na pół lub zmiażdżoną trawę cytrynową, doprawiamy sosem sojowym. Do tak przygotowanego bulionu wkładamy krewetki i gotujemy 2-3 minutki, wyławiamy. Wyjmujemy trawę cytrynową, dodajemy mleko kokosowe. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy żeby napęczniał. 
Na talerzu układamy makaron, kiełki, krewetki, kilka plasterków chilli, posiekaną kolendrę, zalewamy bulionem, konsumujemy.
Ja dodałam jeszcze szczyptę kurkumy, aby uzyskać ładny kolor ;)

podobne posty

0 komentarze