Pierogi z soczewicą

06:41


Składniki:

- 200 g soczewicy

- duża cebula
- jajko
- olej
- sól, pieprz
- boczek parzony do okraszenia :) (opcjonalnie)

Ciasto: (robiła babcia, więc wszystko na oko, ale chyba mogę podać taki przepis ;D)
- 3 szklanki mąki
- jajko
- woda
- sól

Sposób przygotowania:

Soczewicę moczymy na noc, rano gotujemy, przekręcamy przez maszynkę razem z podsmażoną na oleju cebulą pokrojoną w kostkę, dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie zagniatamy ciasto na pierogi, które nie jest wcale takie łatwe do zrobienia ;)
Ciasto wałkujemy, wykrawamy dużą szklanką okrągłe kształty, lepimy pierogi, ja akurat lepiłam ze wzorkiem, ale można i widelcem ;)
Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut, podajemy z boczkiem parzonym podsmażonym na patelni.

Smacznego!!


podobne posty

1 komentarze