Krewetki z czosnkiem, chilli i natką pietruszki
13:24Składniki:
- pół kilograma krewetek Tiger
- oliwa
- masło
- dwie papryczki chili
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- cytryna
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło z oliwą w proporcji pół na pół, na tej mieszance podsmażamy krewetki z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i drobniutko posiekanym chilli bez pestek, doprawiamy solą i pieprzem. Musimy uważać, żeby nie przegotować krewetek, bo zrobią się gumiaste, są gotowe wtedy, kiedy zrobią się różowe i zaczynają się zwijać. Gdy się tak dzieje dodajemy posiekaną natkę, mieszamy, wykładamy wszystko na płytką miseczkę, dekorujemy ćwiartkami cytryny, których możemy użyć do skropienia krewetek.
Możemy podać do nich również świeżą bagietkę, do moczenia w powstałym podczas gotowania przepysznym sosie :)
0 komentarze