Calzone nadziewane pieczarkami, cukinią i mozzarellą
05:01- pieczarki
- cukinia
- mozzarella
- oliwa
- sól, pieprz
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- po łyżeczce cukru i soli morskiej
- 1,5 dag świeżych drożdży
- 200 ml letniej wody
Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy z cukrem, mieszamy z wodą i odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie mieszamy mąkę z solą, dolewamy drożdże i oliwę, wyrabiamy gładkie ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto zwiększy objętość ponownie je wygniatamy, następnie dzielimy ja na trzy części, formujemy placki, które nadziewamy przygotowanym farszem (pieczarki i cukinia w dość dużych kawałkach, duszone na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu), następnie układamy na nim pokrojoną w plastry mozzarellę i zaklejamy calzone.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut (aż się zrumieni).
Smacznego!
0 komentarze