S k Å‚
a d n i k i: (dla 1 osoby)
- 0,5 świeżej, długiej bułki (u mnie bagietka francuska)
- 2 łyżki serka naturalnego
- garść roszponki
- kilka plasterków kiełbasy krakowskiej
- 2 łyżeczki musztardy
- kilka plasterków sera camembert
- 0,5 awokado
- szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Przekrajamy bułkę na pół, smarujemy serkiem naturalnym, kładziemy roszponkę, na niej układamy plasterki kiełbasy krakowskiej, smarujemy musztardą, naprzemiennie układamy plasterki sera i awokado, doprawiamy solą i pieprzem. Można dołożyć jeszcze roszponki, co też uczyniłam. Górną bułkę smarujemy serkiem, nakrywamy nią dolna bułkę. Lekko dociskamy i kroimy na 3 części.
Konsumujemy :)
- 1 kg ziemniaków
- 1 opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 1 szklanka mąki + kilka łyżek
- 2 jajka
- 5-6 ząbków czosnku
- tarty ser Grana Padano
- masło
- oliwa
- sól, pieprz
- sól, pieprz
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, zostawiamy do ostygnięcia. Szpinak rozmrażamy, można go podgrzać na patelni (w ten sposób odparujemy wodę) i dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy kilka łyżek tartego sera, 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku i mąkę (najpierw szklankę, potem stopniowo jak zagniatamy, wsypujemy jej tyle, ile potrzebuje ciasto - musi być miękkie, ale nie może się kleić ;)).
Następnie bierzemy kawałek ciasta, podsypujemy
mąką i formujemy z niego wałeczek, który kroimy na kluseczki - wyszły mi trochę
duże jak na gnocchi, w sumie to takie bardziej kopytka, ale wierzę, że
następnym razem będzie lepiej ;)
Gnocchi wrzucamy do osolonej, wrzÄ…cej wody,
wyjmujemy siteczkiem minutkę, dwie po wypłynięciu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem oraz 2-3
ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, tą miksturą polewamy kluseczki,
posypujemy serem.
Są dość pracochłonne, ale warto!
S
k ł a d n i k i: (dla 3 osób)
- 1 kb ziemniaków
- 1 kb ziemniaków
-
2 marchewki
-
2 jajka
-
5 łyżek mąki
-
1 łyżeczka soli
-
0,5 łyżeczki pieprzu
-
olej do smażenia
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Ziemniaki i marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy jajka, mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy placuszki na średnio głębokim, rozgrzanym oleju, wtedy ziemniaczane i marchewkowe "kłaczki" będą rumiane i chrupiące.
Można podać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Smacznego :)
Smacznego :)
S
k Å‚ a d n i k i: (dla 1 osoby)
- kilka młodych ziemniaczków
- kilka młodych ziemniaczków
- 0,5 pęczka koperku
- 2 jajka
- łyżeczka oleju do smażenia (opcjonalnie)
- szczypta soli morskiej
- 1 szklanka zsiadłego mleka
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
Ziemniaki gotujemy w skórce w osolonej wodzie, po uprzednim oczyszczeniu ich szczoteczką. jajka wybijamy na suchą patelnię (lub z łyżką oleju), posypujemy je solą, smażymy tak, żeby żółtko było płynne. Ziemniaki odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy koperkiem, wykładamy jajko. konsumujemy popijając zsiadłym mlekiem.
Składniki:
- 2 opakowania mrożonego zielonego groszku
- 1 litr bulionu warzywnego (dla leniwców kostka rosołowa rozpuszczona w litrze wody ;))
- 2 łyżki wasabi w proszku
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- biały sezam
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy bulion, wrzucamy do niego groszek, gotujemy jeszcze kilka minut, aż poczujemy zapach groszku ;) Doprawiamy solą, pieprzem i wasabi, całość blendujemy, dekorujemy białym sezamem i świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.
Zupka zajęła drugie miejsce w Akcji Zupa Krem, po oryginał zapraszam do poniższego linka :))
http://wegannerd.blogspot.com/2013/08/najlepsza-zupa-z-zielonego-groszku-z.html
Smacznego :))
Składniki:
- 8 filetów śledziowych a la Matjas
- kilka łyżek majonezu
- por
- czerwona cebula
- 3 jajka
- kawałek żółtego sera (około 30 dkg)
Sposób przygotowania:
Salaterki smarujemy dość grubą warstwą majonezu (jak na zdjęciu), układamy na nim śledzie pokrojone w średniej wielkości kawałki. Pora kroimy w cienkie półtalarki, cebulę w "piórka", mieszamy je razem i posypujemy nimi śledzie. Jajka ścieramy na średnich oczkach, ser na grubych, mieszamy ze sobą jajka połowę sera i tyle majonezu żeby nam się dobrze wymieszało (2-3 łyżki). Przygotowaną masę wykładamy na pora z cebulą, wierzch posypujemy resztą startego sera.
Wstawiamy na noc do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Innspired by katjusza (http://www.mojegotowanie.pl/swieta/sledzie_pod_pierzynka)
Smacznego :))
Składniki:
- 3 puszki kukurydzy
- 400 ml mleczka kokosowego
- pół litra bulionu warzywnego
- łyżeczka imbiru w proszku
- łyżeczka curry
- łyżeczka kurkumy
- zÄ…bek czosnku
- płatki chilli
- nachosy
Sposób przygotowania:
Gotujemy bulion warzywny (dla leniuszków rozpuszczamy kostkę rosołową w pół litrze wody), do gorącego wrzucamy kukurydzę, gdy jest już miękka blendujemy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, czosnek, przyprawiamy imbirem, curry i kurkumą, mieszamy. Wykładamy do miseczek posypujemy odrobina płatków chilli, podajemy z nachosami.
Zupka jest zwyciężczynią organizowanej przeze mnie Akcji Zupa Krem, po oryginał zapraszam do poniższego linka :))
http://dolinasmakow.wordpress.com/2013/08/14/kremowa-zupa-kukurydziana-z-mleczkiem-kokosowym-i-imbirem/
Składniki:
- jedna mała ciabatta
- masełko
- 2 jajka
- polędwica wędzona (1,5 plasterka)
- pasta z fety i awokado
- camembert (2 plasterki)
- 3 listki kolendry
- świeżo zmielony pieprz
- sól morska
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na miękko.
Przygotowujemy kanapeczki:
1. masełko + pieprz (do jajek)
2. masełko + polędwiczka
3. masełko + camembert
4. masełko + pasta z fety i awokado (przepis tutaj: http://gochagotuje.blogspot.com/2014/01/pasta-z-fety-i-awokado.html) + listek kolendry
Smacznego!!
Składniki:
- miękkie awokado
- pół kostki sera feta (około 150 g)
- łyżka soku z cytryny
- zÄ…bek czosnku
- kolendra
- dobre pieczywko
Sposób przygotowania:
Obrane ze skórki awokado miażdżymy widelcem, to samo robimy z fetą (chyba, że ktoś lubi mieć gładką masę to zapraszam do skorzystania z blendera ;)), dodajemy sok z cytryny, ząbek czosnku, garsteczkę świeżej kolendry, mieszamy, nakładamy na kromeczkę i konsumujemy ;)
Inspired by Moje Małe Czarowanie
(http://doowa.blogspot.com/2013/10/pasta-z-awokado-i-fety.html)
Smacznego :))