cukinia,
makaron,
parmezan,
przepis,
tagliatelle
Tagliatelle z cukiniÄ…, parmezanem i kolorowym pieprzem
Składniki:
- cukinia
- parmezan
- oliwa
- świeżo mielony kolorowy pieprz i sól morska
Ciasto:
- szklanka mÄ…ki
- jajko
- kilka łyżek wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wysypujemy mąkę na blat, wbijamy jajko i dolewając wody ugniatamy ciasto na makaron. Gdy ciasto jest już wyrobione wałkujemy je na cienki placek i kroimy na tagliatelle. Wrzucamy go na osolony wrzątek i gotujemy do al dente.
Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw, wrzucamy ją na patelnię z rozgrzaną kroplą oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż będzie szklista i miękka. Następnie dodajemy makaron, chwilę mieszamy, aby smaki się przegryzły, wykładamy na talerz, dekorujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Voila!
ciasto francuskie,
przepis,
truskawki,
wege,
Trójkąciki z ciasta francuskiego z marmoladą i truskawkami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
- dobra marmolada truskawkowa
- świeże truskawki
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie kroimy na małe trójkąciki, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po wyjęciu z pieca czekamy chwilę aż ostygnie, smarujemy marmoladą i układamy kawałki truskawek. Oczywiście możemy użyć do tego celu innych owoców.
Pyszne i Å‚atwe do zrobienia!
Składniki:
- kuleczki mozzarelli
- pomidorki koktajlowe
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony pieprz i sól morska
Sposób przygotowania:
Pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli przekrajamy na pół, nadziewamy na wykałaczkę pół kuleczki, bazylię i pół pomidorka, układamy naprzemiennie na talerzu, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
Voila!